Jobba med böcker

Den här sidan är för dig som har ett intresse för böcker. Många som delar detta intresse drömmer om att en dag få jobba med böcker. I det här inlägget kommer du att få några tips på yrkestitlar som på olika sätt jobbar med böcker.

Författare

Det första många tänker på när någon säger att de jobbar med böcker är att de är författare. En författare jobbar med att skriva ett manus till en bok som sedan trycks och går till försäljning. För att bli författare krävs det ingen särskild utbildning. Men det finns flera utbildningar som kan vara intressanta för dig som vill bli författare. Det finns exempelvis ett flertal skrivarkurser.

Redaktör

Om du älskar böcker men inte känner suget att skriva en själv kan du jobba med böcker genom att bli redaktör. En redaktör jobbar på ett bokförlag och är med i hela processen från att ett manus kommer in till förlaget, under redigeringen av boken och när boken ges ut på marknaden. För att bli redaktör kan det vara bra att ha en examen i litteraturvetenskap eller liknande.

Förläggare

Ett annat sätt att jobba med böcker är som förläggare. En förläggare är personen på ett bokförlag som står för det mesta av utgivningen och att driva förlaget framåt. Med andra ord kan man säga att en bokförläggare är en av de högsta hönsen på ett bokförlag. För att bli förläggare krävs det att du har goda kunskaper om litteratur, vilket du kan få genom att ta en examen i litteraturvetenskap. Det kan också vara användbart att gå utbildningar i entreprenörskap och företagsekonomi.

Lektör

En lektör jobbar med att gå igenom ett bokmanus, bedömer det och lämnar feedback till författaren.