Olika bokgenrer

Idag finns det ett flertal olika genrer av böcker. Det finns böcker för alla smaker. I det här inlägget kommer vi att gå igenom några av de mest populära genrerna som finns av böcker.

Skönlitteratur

En populär genre av böcker är skönlitteratur eller en roman som det också kan kallas för. En roman är en fiktiv berättelse som handlar om vanliga människor i vår tid. En typisk skönlitterär bok är indelad i kapitel. En roman kan vara underhållande, dramatisk eller känslosam. Några exempel på skönlitteratur är Där kräftorna sjunger och Ett litet liv.

Deckare

En av de bäst sålda genrerna i Sverige är deckare eller så kallade kriminalromaner. I en typisk kriminalroman får vi följa en eller flera huvudpersoner som löser ett brott som oftast sker i början av boken. Många gånger är huvudpersonen en polis, präst, psykolog eller journalist. Ett exempel på deckare är böckerna om Beck.

Feelgood

Ett annat exempel på en bokgenre som uppskattas av många är feelgood. En feelgoodbok är precis vad det låter som, en bok som får dig att må bra. I en typisk feelgoodbok ingår det en romans. Några exempel på feelgood är är Hundraåringen och Baddaren.

Fantasy

Fantasy är en genre som skiljer sig en hel del från de vi tidigare nämnt. I en fantasybok kan vad som helst hända eftersom den nödvändigtvis inte utspelar sig i vår verklighet. I en fantasybok ingår det fantastiska element, alltså magi, monster, väsen och andra saker som inte hör till vår värld. En fantasybok kan utspela sig i vår värld och ha magiska element. Men fantasy kan också utspela sig i en helt annan värld. Några exempel på fantasy är Sagan om ringen och Six of crows.

Rysare

Rysare är en sorts bokgenre som är skriven för att läsaren ska känna obehag, spänning och ibland till och med skräck. Den innehåller många gånger övernaturliga inslag men kan också handla om ett mord. Några exempel på rysare är Det och Färjan.

Historisk roman

En historisk roman är precis vad det låter som, en roman som utspelar sig bakåt i tiden. En historisk roman är skriven i nutid men utspelar sig någon gång i historien och ska därför inte blandas ihop med en klassiker. Några exempel på historiska romaner är Outlander och boktjuven.

Romantik

En romantikbok, som också kan kallas för romance, är en bok där man får följa en romantisk relation med allt vad det kan innebära. Några exempel på romantikböcker är Bridgerton och Red, white & royal blue